Kruiden plukken op een groen dak, dat ook nog eens voor verkoeling zorgt

BREDA – Vanwege de vele aanvragen breidt Breda de subsidieregeling voor groene daken uit. Vooral particulieren maken er graag gebruik van.

Als Joris Verhoeven verse kruiden in de soep wil, gaat hij in zijn huis naar boven, opent het raam op de overloop en knipt de tijm of oregano zo van het dak.  “Die kruiden heb ik natuurlijk dicht bij het raam laten planten zodat ik niet het dak helemaal op hoef”, lacht hij.

Verhoeven woont met zijn gezin in de Bredase wijk Belcrum. Toen ze vorig jaar een aanbouw achter hun woning maakten, hielden ze nog maar weinig buitenruimte over. “Wij houden erg van groen, maar in het tuintje was daar minimaal plaats voor. Dus toen hebben we besloten daarmee het dak op te gaan.”

In de tuin kwam een nieuwe berging met een schuin dak met beplanting. Ook het dak van de aanbouw voor de keuken kreeg een groen laag. Dat dak heeft twee schuine zijden met lichtstraten. Nu is de begroeiing nog niet te zien vanuit de keuken. Maar als de planten op het dak verder gaan groeien, worden ze straks zichtbaar door de lichtstraten.

Klikoschuurtje

Het dak is aangelegd door Mattijs van Dalen, eigenaar van Green Revolution uit Breda. Hij houdt zich onder meer bezig met groen onderwijs, advies over klimaatadaptatie én hij legt groene daken aan. Dat laatste doet hij vooral bij particulieren. “Ik heb er inmiddels ruim dertig aangelegd. Dat varieert van een stukje op een klikoschuurtje tot een oppervlakte van 240 vierkante meter.”

Behalve in grootte, kunnen groene daken ook variëren in samenstelling. De basis bestaat uit sedum (vetplanten) met daaronder een doek, een drainageplaat en een laag substraat (voedingsbodem). Bij een schuin dak moeten onder meer profielen bij geplaatst worden en naast de sedum kan er extra vegetatie worden geplant.

Margriet

“Hier hebben we bijvoorbeeld grassen, kruiden en vaste planten, zoals margriet, toegevoegd. Dat is goed voor de biodiversiteit en trekt meer vogels aan”, zegt Van Dalen. Met ‘we’ doelt hij op hemzelf én Joris Verhoeven. “Vaak doe ik het samen met de klant. Dat is leuk en het verlaagt de kosten.”

Particulieren kunnen zo’n dak eventueel ook helemaal zelf aan leggen. Van Dalen heeft een eigen kwekerijtje met sedums op bedrijventerrein Stek, waar mensen cassettes met planten kunnen kopen. Hij geeft dan uitleg hoe ze die moeten plaatsen. Op internet zijn eveneens kant-en-klare pakketten te bestellen.

De kosten van een groen dak variëren van 40 euro per m2 voor een doe-het-zelver die alleen sedum gebruikt, tot meer dan 120 euro/m2 voor een aangelegd dak met gemixte vegetatie. Als het dak eenmaal vergroend is, zijn de kosten te verwaarlozen. Slechts twee keer per jaar is er eenvoudig onderhoud nodig.

Verkoeling

Behalve dat een groen dak goed is voor de biodiversiteit, houdt het regenwater vast en zorgt het ‘s zomers voor verkoeling. De gemeente Breda geeft daarom subsidie van 20 tot 30 euro per m2, afhankelijk van het type groen dak. Dit jaar is in totaal 75.000 euro uitgekeerd aan 89 particulieren en 3 bedrijven. De pot was al ruim voor het eind van het jaar leeg. De gemeente heeft nu besloten vanaf volgend jaar het subsidieplafond te verhogen naar één ton.

De kosten van de groene daken van Joris Verhoeven bedroegen ruim 4.000 euro. Daar zette de gemeente een subsidie van ongeveer 1.200 euro tegenover. “Het is niet dat we het anders niet hadden gedaan. Maar het was wel een mooie stimulans.”  

Bron: https://www.bndestem.nl/breda/kruiden-plukken-op-een-groen-dak-dat-ook-nog-eens-voor-verkoeling-zorgt~a6dd52fa/